RADU TUCULESCU

Radu Ţuculescu

„La bodîrlău, cu regina nopţii!

– Bă, violonistul ăla jigărit de fratelo s-a vârât …în discuţie cu babanu şi era, prostu, s-o pună de pastramă dacă nu mă băgam eu pe fir.
– Păi, era cam mangă, de aia. A înghiţit o sticlă de ţuischi într-o oră.
– De ce, mă-sa, o cărase după el şi pe bibisi…? Ca să audă şi ea şi să ciripească, nu?
– Aia e mucles, crede-mă, îi aduce lui fratelo al meu albitură pe neve.
– Sînteţi dilii amândoi? Bă, vă împănez definitiv, dacă mai umblaţi cu albitură, auzi!
– E bună…bagi puţină în tine şi stai erect toată noaptea.
– Bag eu în tine nişte scatoalce de te tencuiesc definitiv. Am spus, fără albitură. Dacă nu, atunci valea de la mine, nu vă cunosc, n-am auzit că existaţi. Mucles.
– Eu nu vreau să fiu solist. O purcea mai bine-o mulg în gaşcă decât de unul singur. Da fratelo nu prea cred că poate renunţa la albitură.
– Atunci să-şi bată cuie-n cap, dacă-i zăhăit la scăfârlie şi să trăiască ca morcovul. Eu nu am chef să-mi putrezească ciolanele în celulele bulăului.
– Mai intrăm, mai ieşim…depinde de anotimp. Cum bate vîntul.
– Dacă paşti muştele prea mult, încep să te mănînce palmele.
– Te-apucă dorul de-o mangleală.
– Dacă o faci cu cap, n-ajungi în strană.
– Şi ce dacă ajungem? Sîntem vechi ilegalişti, nu ne speriem.
– Ştim să scurtăm puntea suspinelor, avem experienţă căcălău!
– Iar dacă ne ia la prăvălie, avem oarece cunoştinţe pe acolo.
– De lovele au toţi nevoie.
– Să comandăm ceva că am o puternică insuficienţă castronală!
– Şi eu.

Poate nu aţi priceput chir tot ce au dialogat cei doi prieteni, încărunţiţi într-ale infracţiunilor şi într-ale perioadelor de detenţie, mai lungi ori mai scurte. Am să lămuresc câte ceva din argoul lor: bodîrlău – puşcărie; regina nopţii – duba poliţiei, violonist – violator; bibisi (nu bBC…!) – curvă; albitură – cocaină; purcea – casă de bani; să trăiască ca morcovul – să ajungă în pămînt; a paşte muştele – a pierde vremea; a lua la prăvălie – a lua la poliţie; puntea suspinelor – perioada de detenţie; insuficienţă castronală – foame…Toate acestea (şi multe altele, la fel de pitoreşti) le-am aflat în Dicţionar de puşcărie (argoul deţinuţilor din România, editura Napoca Star, 2007) publicat de Viorel Horea Ţânţaş, poet creştin, în anumite momente ale vieţii sale, chiar dacă a trăit, ca ofiţer, câteva decenii în mediul penitenciarelor de maximă siguranţă. Ori poate tocmai de aceea…O lucrare unică în felul ei, o lucrare de pionierat, plină de savoare pe care o citeşti cu încântare, cu zâmbetul pe buze şi care-ţi oferă surprize (lingvistice) la fiescare pagină. Şi cred că dorinţa autorului de a face un „real serviciu lingviştilor, scriitorilor, dramaturgilor, scenariştilor, psihologilor, sociologilor, juriştilor, psihiatrilor, lucrătorilor din închisori…” este perfect justificată şi poate prinde contururi. Căci, nu-i aşa, penitenciarul este oglinda societăţii în care funcţionează. Chiar aşa…! În încheierea acestor rânduri sumare, doresc a vă mai dezvălui câteva „expresii” din argoul deţinuţilor din România, spicuite din lucrarea lui Viorel Horea Tânţaş, aşa, ca să vă stârnesc curiozitatea şi…să vă binedispun în această perioadă de crize generale, naţionale şi internaţionale, mai mult ori mai puţin planificate. Verighetă – cătuşă, anus; sifon – deţinut care dă informaţii cadrelor de penitenciar; savarină – agent de circulaţie; ospitalier – homosexual pasiv; O.Z.N. – o supă neidentificabilă servită deţinuţilor; a merge la export – a muri; lambada – epilepsie; duplex – act sexual între homosexuali; cioran – deţinut zgârcit, răutăcios; amigdalită – deţinut informator; Georgică – bastonul de cauciuc din dotarea subofiţerilor din pază; Twin Peaks – Serviciul Român de Informaţii!

(Radu Ţuculescu, despre Dicţionarul de puşcărie. Limbajul de argou al deţinuţilor din România, în Tribuna, nr. 158, 1-15 aprilie 2009, pag 27.)

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: